Tänään 27.4.2020 vietetään kansallista veteraanipäivää. Vietämme tätä juhlapäivää ihan eri tavalla kuin koskaan aiemmin. Jos tämä kevät olisi tavallinen, kokoontuisimme nyt yhteen seurakuntatalolle ja kuten sadoissa muissakin eripuolilla Suomea järjestettävissä tilaisuuksissa muistelisimme, kuuntelisimme, kysyisimme ja kiittäisimme sotaveteraaneja.

Mutta tämä kevät ei ole tavallinen ollenkaan. Yhteiskuntamme on ensi kertaa poikkeusoloissa rauhan aikana, mistä johtuen emme voi juhlia tätä tärkeää päivää kokoontumalla yhteen.  Sen sijaan voimme muistella yhdessä läheisten kanssa ja esimerkiksi lehtikirjoitusten, televisio-ohjelmien tai kirjojen parissa. Voimme soittaa läheiselle sotaveteraanille tai muulle ikäihmiselle. Veteraanisukupolvien edustajilla on arvokasta elämänkokemusta ja varmasti kelpo neuvoja myös tämän hetken haasteisiin.

Vuoden 2020 veteraanipäivän teemaksi oli päätetty jo hyvissä ajoin etukäteen ”Ihmisten välillä hyvä tahto”. Tämä teema sopii erityisen hyvin myös tähän pysäyttävän poikkeukselliseen kevääseen. Hyvää tahtoa ja ymmärrystä ihmisten välillä tarvitaan näissä nykyisissä poikkeusoloissa, kuten sitä tarvittiin pitkinä sodan vuosina 30- ja 40-luvuilla.

Tänään tulee kuluneeksi 75 vuotta lapin sodan päättymisestä ja viime syksynä juhlittiin Talvisodan päättymisen 80-vuotisjuhlaa. Olemme veteraanisukupolvien työn ansiosta saaneet elää kasvavassa ja kehittyvässä rauhan yhteiskunnassa jo 75 vuotta. Olemme saaneet poimia talouskasvun hedelmiä ja jakaa hyvinvointivaltion huolenpitoa heikommassa asemassa oleville yhteiskuntamme jäsenille aina silloin, kun apua on tarvittu. Siitä kiitämme Teitä, jotka vapauden säilymisen turvasitte.

Tänä päivänä vahva hyvinvointivaltio on kullanarvoinen. Julkinen yhteiskunta, kunnat ja sairaanhoitopiirit erityisesti, ovat valmiustilassa, valmiina hoitamaan suuren määrän sairastuneita, huolehtimaan heikoimmassa asemassa olevien pärjäämisestä poikkeusoloissa, pitämään huolta perheistä ja yhteistyössä yritysten kanssa yrittämässä pitää yhteiskunnan rattaita edes jollakin tavoin pyörimässä. Tämä ei olisi mahdollista ilman veteraanien ja sotaveteraanien tekemää lujaa työtä niin sota-aikana kuin jälleenrakennuksenkin aikana.

Tässä ajassa vihollisemme on mikroskooppisen pieni, emmekä vielä tiedä oikeaa asetta sen voittamiseen. Siksi paras keino osoittaa hyvää tahtoa ihmisten välillä on toimia maamme presidentin ohjeistuksen mukaisesti. Vältetään fyysistä läheisyyttä, mutta tiivistetään henkistä läheisyyttä. Soitetaan, kysytään kuulumisia, tarjotaan apua, uskalletaan tarttua tarjottuun apuun ja myös matalalla kynnyksellä sitä pyytää. Pidetään huolta toisistamme ja välitetään toisistamme!

Tämä kansallinen veteraanipäivä on koko Suomen kansan juhlapäivä, jonka merkitys on korostunut viime vuosina, sotaveteraanien rivin harventuessa vääjäämättömästi. Veteraanien- ja veteraanisukupolven perinnön vaaliminen ja siirtäminen tuleville sukupolville on tärkeää. Kuten Veteraanin iltahuudossakin todetaan:

Hoivatkaa, kohta poissa on veljet
Muistakaa, heille kallis ol’ maa
Kertokaa lasten lapsille lauluin
Himmetä ei muistot koskaan saa

Veteraanin iltahuuto kuunneltavissa:  https://www.youtube.com/watch?v=GlluQEbXqGE

Toivotan kaikille oikein hyvää Kansallista veteraanipäivää! Olkaamme kiitollisia veteraaneille, lotille ja kotirintamalla palvelleille heidän työstään rakkaan isänmaamme hyväksi.

Carita Maisila,
Kunnanjohtaja