Koronatilanne Varsinais-Suomessa on edelleen heikentynyt ja alue siirtyy kiihtymisvaiheeseen tänään 8.7. Siirtymä tarkoittaa joitain tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Varsinais-Suomessa suosituksissa noudatetaan kansallisia linjauksia.

Koronatilanne Varsinais-Suomessa on vaikeutunut nopeasti, minkä vuoksi alueellinen koronakoordinaatioryhmä päätti aamulla alueen siirtymisestä kiihtymisvaiheeseen torstaista 8.7. alkaen. Varsinaissuomalaisten arkea ja elinkeinoelämää halutaan rajoittaa mahdollisimman vähän.

– Alkukesän tartunnat tulivat alun perin pitkälti ulkomailta. Nyt jo noin 80 prosenttia koronatartunnoista on kotoperäisiä. Jäljittämättömien, tunnistamattomasta lähteestä peräisin olevien tartuntojen määrä on suurin kahteen kuukauteen, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo.

Viime 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 44,7 (THL 7.7.). Heinäkuun 1. päivänä ilmaantuvuus oli 27,4. Positiivisten koronatestien osuus on nyt 1,9 prosenttia, kun se heinäkuun alussa oli hieman yli 2 prosenttia.

– Teemme yhdessä kaikkemme, ettemme lipuisi leviämisvaiheeseen. Kun arvioimme mahdollista siirtymistä leviämisvaiheeseen, painotamme jatkossa erityisesti sairaalahoidon kuormitusta, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Koordinaatioryhmä teki tiukennuksia suosituksiin

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen Varsinais-Suomessa tarkoittaa tiukennuksia alueellisiin suosituksiin. Varsinais-Suomessa noudatetaan kansallisia linjauksia. Kiihtymisvaiheen suositukset olivat viimeksi voimassa toukokuussa.

Epidemian kiihtymisvaiheen muutokset suosituksiin

– Julkisten ja yksityisten asiakas- ja toimitilojen käyttöä voidaan kiihtymisvaiheessa rajoittaa. Koordinaatioryhmä ei nähnyt tälle toistaiseksi tarvetta. Toimitiloissa on kuitenkin vältettävä lähikontaktia toisiin ihmisiin, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
– Yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärä Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätöksen mukaisesti. Lounais-Suomen aluehallintovirasto tulee antamaan kokoontumisrajoituksia koskevan päätöksen Turun, Salon, Raision, Kaarinan ja Paraisten kuntien alueelle 9.7.-8.8.2021.
— Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
— Tapahtumajärjestäjien on yhä noudatettava tartuntatautilain 58 c pykälän mukaisia hygieniamääräyksistä eli terveysturvallisten tapahtumien järjestämisestä.
— Yksityistilaisuuksia koskee sama suositus kuin yleisötilaisuuksia.
– Kasvomaskia on nyt syytä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttämäinen on vaikeaa.
Kansallisen tason kiihtymisvaiheen etätyösuositus otetaan käyttöön.
– Aikuisten harrastustoiminnassa sisätiloissa tulee välttää lähikontaktia. Osallistujien on vältettävä lähikontakteja toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä
– Korkeakouluissa opetus on kiihtymisvaiheessa järjestettävä niin, että osallistujat välttävät lähikontakteja, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.
– Ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa rokotuskattavuus on hyvä. Niiden vierailukäytäntöihin ei tästä syystä tehty muutoksia.

Koronarokotusten eteneminen lupaa helpotusta rajoituksiin

Koronarokotukset etenevät Varsinais-Suomessa toivotulla tavalla. Saavutimme kurjista uutisista huolimatta viime viikolla tärkeitä koronarokottamisen rajapyykkejä.

– Varsinaissuomalaisista 60 prosenttia on nyt saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja 22 prosenttia jo toisenkin. Täysin rokotettujen henkilöiden määrä kasvaa koko ajan. Se antaa meille toivoa paremmasta, Harri Marttila kertoo.

– Vaikka koronavirus kiertää varsinaissuomalaisten joukossa, sairaalahoidon tarve ei ole Varsinais-Suomessa tuntuvasti kasvanut. Tämä on osaltaan rokotteiden ansiota. Rokotusten eteneminen on tärkeää, koska ne ovat tiemme ulos pandemiasta. Kun yhä useampi meistä ottaa molemmat koronarokotteet, alkaa tarve tiukkoihin rajoituksiin väistyä, Marttila sanoo.

Lisätietoja: johtajaylilääkäri Mikko Pietilä mikko.pietila@tyks.fi ja puh. 050 515 0615 ja infektiolääkäri Harri Marttila harri.marttila@tyks.fi ja puh. 02 313 1582.

Tiedosto Lisäyspäivä Lataukset
pdf Varsinais-Suomi siirtyy kiihtymisvaiheeseen 8.7.2021 15:37 213