Vuoden 2022 vanhusten viikon teemana on Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.Vanhusten viikkoa vietetään 2-9.10.2022.

Marttilassa vanhustenviikon tapahtuma järjestetään torstaina 6.10. liikenneturvallisuuden teemalla seurakuntatalolla 
Tilaisuus alkaa klo 10 tarjoiltavalla aamukahvilla. Liikenneturvallisuudesta puhuu Pekka T. Mäkelä Loimaan poliisista. Mukana ovat myös kunnanjohtaja Carita Maisila ja kappalainen Janne J. Nurmi. Tilaisuuden päätteeksi klo 12.30 on tarjolla keittolounas.

Vanhustyön keskusliitto järjestää viikon aikana monenlaista valtakunnallista ohjelmaa. Tutustu Vanhustyön keskusliiton vanhustenviikon koko ohjelmaan.
Ohjelmasta löydät myös joka päivälle oman tarjoiluehdotuksen resepteineen.

Valtakunnallisen vanhustenviikon ohjelma

Su 2.10. Vanhustenpäivä Savonlinnassa

Ma 3.10. Hyvinvointia ja terveyttä lähiluonnosta
Vinkkejä luonnon hyvinvointi ja terveysvaikutuksista

Ti 4.10. SeniorSurf- rohkaistu tietotekniikan tuomista mahdollisuuksista
SeniorSurf-päivän tarkoituksena on rohkaista ikääntyneitä ihmisiä tutustumaan tietotekniikan suomiin mahdollisuuksiin. Kuka vaan voi järjestää SeniorSurf-tapahtuman.

Ke 5.10. Asuminen ja elinympäristöt
Asuinympäristöllä ja sosiaalisilla suhteilla on keskeinen merkitys iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnille, terveydelle ja toimintakyvyn säilyttämiselle. Vihreä ympäristö  parantaa koettua mielialaa, rauhoittaa, aktivoi aisteja ja ylläpitää luontosuhdetta ja parantaa jopa vastustuskykyä.

To 6.10. Yhdessä ulos ja liikkeelle
6.10. on valtakunnallinen iäkkäiden ulkoilupäivä. Se on osa Vie vanhus ulos -kampanjaa, jonka tämän vuoden teemana on Tassut liikkeelle.
Menkää nauttimaan lähiluonnosta syksyn aikana yhdessä ja lemmikkien kanssa, erityisesti iäkkäiden ulkoilupäivänä.
Lue vinkit: Mitä huomioida, kun lähdet iäkkään henkilön kanssa virkistymään luontoon

To 7.10. Ruoka ja ravitsemus
Terveellinen ruoka hellii kehoa ja mieltä. Hyvin koostetulla ruokavaliolla voidaan ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja, muistihäiriöitä, tyypin 2 diabetesta ja ylläpitää hyvää toimintakykyä ikääntyessä.

Ikääntyneiden ravitsemus on tiiviisti yhteydessä toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Ravitsemustila heikkenee etenkin sairauksien yhteydessä. Huono ravitsemustila, vähäinen proteiinin ja riittämätön vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti kiihdyttää haurastumista, lihaskatoa, heikentää vastustuskykyä ja ennakoi sairastumiskierrettä ja laitostumista.

La 8.10. Varautuminen – Eri elämänvaiheet tuovat yllätyksiä. Ennakoi varautumalla.
Pitkään elämään sisältyy väistämättä muutoksia, joista osa voi tulla yllätyksenäkin. Valmistaudu uuteen elämänvaiheeseen pohtimalla osallisuuttasi tai hahmottamalla elämäsi merkityksellisiä asioita.

Su 9.10. Kulttuuri hyvinvoinnin edistäjänä
Vanhustyön keskusliitto tekee yhteistyötä ARMAS-festivaalin kanssa. ARMAS on sateenvarjo-organisaatio, joka yhdistää ennakkoluulottomasti taiteilijoita, taidealan toimijoita, taidelaitoksia, vanhustyön järjestöjä sekä kunta-alan toimijoita.