Venäjän viime viikolla aloittama hyökkäys Ukrainaa kohtaan herättää huolta myös Suomessa ja täällä Marttilassa.

Marttilan kunnassa seuraamme tilannetta ja mahdollista ohjeistusta tarkoin. Kuntien tärkeimpänä tehtävänä on huolehtia palveluntuotannon, kunnan toiminnan ja kuntalaisten sujuvan arjen jatkumisesta myös häiriötilanteissa. Kuntien arkipäivään kuuluu aina myös varautuminen erilaisiin häiriö- ja poikkeustilanteisiin.

Akuuttiin huoleen ei Suomessa ole aihetta, mutta Venäjän vastaisten pakotteiden aiheuttamien häiriöiden varalta suosittelemme kuntalaisia tarkistamaan, että kotivara on ajan tasalla niin elintarvikkeiden ja polttoaineiden kuin muidenkin tarvikkeiden osalta. Ohjeet normaaliajan varautumiseen löytyvät kootusti Suomen pelastusalan keskusliiton sivuilta:
spek.fi/turvallisuus/varautuminen-ja-paloturvallisuus/varautuminen-kotona/

Moni ukrainalainen on joutunut jättämään kotinsa ja etsii nyt turvaa Euroopasta. Marttilan kunnalla on toistaiseksi voimassaoleva sopimus turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ELY-keskuksen kanssa ja tarvittaessa vastaanotettavien henkilöiden määrää voidaan nostaa. Mikäli marttilalaisissa yrityksissä on ukrainalaisia työntekijöitä, joiden läheisiä tai perheenjäseniä olisi tulossa nyt tutulle alueelle Suomeen, pyydämme yrityksiä olemaan tarvittaessa yhteydessä kuntaan. Yhdessä löydämme varmasti sopivia tapoja auttaa.

Pyydämme kuntalaisia myös huomioimaan ulkoministeriön antaman suosituksen välttää kaikkea matkustamista Venäjälle. Ministeriön mukaan riskit maksuliikenteen ja matkustamisen häiriöihin ovat kasvaneet Venäjällä. Myös kansainväliset rahansiirrot Venäjällä voivat ministeriön mukaan vaikeutua.
um.fi/matkustustiedote/-/c/RU

Sotaan liittyvät uutiset vyöryvät herkästi myös pienten lasten koteihin ja lapsia on vaikea suojella uutistulvalta.
Lasten ja nuorten kuormituksesta on kuitenkin pyrittävä tässäkin tilanteessa pitämään huolta. Mannerheimin lastensuojeluliitto on koonnut vinkkejä aiheeseen liittyen:
mll.fi/vanhemmille/tietoa-lapsiperheen-elamasta/lapset-ja-media/lapsi-uutistulvassa/

Keskusteluapua sotatilanteeseenkin liittyen on saatavilla ainakin seuraavista kohteista:

Mieli – Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin
Kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09 2525 0111

Tukinet
Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin kellon ympäri. www.tukinet.net

Kirkon keskusteluapua

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimeen voi soittaa ma–pe kello 14–20 ja la–su kello 17–20 p. 116 111. Puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Puhelu on täysin ilmainen eikä näy puhelinlaskussa. Yhteyttä voi ottaa nimettömästi, eikä puhelua nauhoiteta.
  • Mannerheimin Lastensuojeluliiton chatissa voi jutella luottamuksellisesti ja nimettömästi vapaaehtoisen päivystäjän kanssa, ihan mistä tahansa aiheesta. Chat on auki jokaisena päivänä klo 17–20.
  • Lisätiedot: Nuortennetti-verkkosivusto

Sekasin-chat ja -Discord nuorille

  • Matalan kynnyksen keskusteluapua on tarjolla joka päivä ja yö puhelimitse ja verkossa. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Sekasin-chat on avoinna ma–pe kello 9–24 ja viikonloppuisin kello 15–24 osoitteessa sekasin247.fi. Sekasin-Discord on auki 24 h discord.com/invite/sekasin