20.10.2020

Nyt syksyllä iltojen pimetessä tekisi ehkä enemmän mieli kaivautua sohvan pohjalle mukavan viltin alle, mutta oletkos kokeillut Marttilan kuntosalia? Sieltä löydät kaikki tarvittavat laitteet ja treenaminenkin on todella edullista. Kausikortti 6kk maksaa 40€ ja vuosikortti 12kk maksaa 70€. Työttömät ja opiskelijat saavat kortit edullisemmin. Kuntosalille pääsee tunnistetagilla, jonka saa Marttilan vapaa-aikasihteeri Anniinalta. Tagi maksaa 15€ ja se toimii panttimaksuna, eli kun palautat tagin, saat 15€ takaisin.

Kuntosali sijaitsee Martintalon yhteydessä ja se on auki seitsemänä päivänä viikossa. Kuntosalilla järjestetään jonkin verran ohjattua toimintaa, niin kannattaa ennen salille menoa käydä katsomassa kunnan nettisivuilta: / https://marttila.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntapaikat-ja-tilat/kuntosali/ettei satu menemään samaan aikaan kun siellä on jotain muuta toimintaa.

Salille saa tagin täytettyään 13-vuotta ja alle 13-vuotiaat pääsevät salille vain huoltajan kanssa samanaikaisesti, ethän kuitenkaan tuo lapsia kuntosalille.

 

Kuntosalille on nyt vallitsevan tilanteen myötä tullut muutamia rajoituksia ja ohjeistuksia: kuntosalilla saa kerralla olla max. 5 ihmistä kerrallaan, laitteet desifioidaan käytön jälkeen kuntosalilta löytyviltä puhdistusaineilla, lisäksi muistetaan pestä kädet huolellisesti ennen ja jälkeen treenin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26.9.2020

Nyt kun Marttilan upea liikennepuisto on viimeistä viikkoa auki, niin on hyvä kirjoittaa vähän siitäkin!
Liikennepuisto valmistui vasta vuosi sitten 2019 ja ennen kuin liikennepuisto rakennettiin, niin sen tilalla oli tyhjä hiekkakenttä, jonne mm. sirkus kokoontui kun se vieraili Marttilassa. Hiekkakentällä oli myös lentopallokenttä, mutta sekin kasvoi aika pitkää heinää keski kesällä.

Liikennepuisto on ollut ihan todella kovassa käytössä ja sen ansiosta on saatu palkattua myös marttilalaisia nuoria kesätöihin valvomaan puiston käyttöä.

Oli ihana huomata, kun kävin räpsäsemässä liikennepuistosta kuvia, että puistoa on ollut tukemassa todella monet yritykset, yhdistykset ja talkoolaiset, joiden logot löytyvät vihreän ”varikkorakennuksen” seinästä.

Liikennepuistossa on käytössä 13 polkuautoa ja muutamia muita leikkivälineitä, joita saa käyttää vain silloin, kun liikennepuisto on auki ja vain niillä saa liikkua silloin kun liikennepuisto on auki. Mutta ei hätää, silloin kun liikennepuisto on suljettu, niin silloin siellä saa mennä omalla kulkupelillä, ei kuitenkaan moottoriajoneuvolla.

Pakko vielä mainita puistosta se, että onhan sekin ihan uskomattoman hienoa, että puisto on täynnä kaikennäköisiä liikennemerkkejä, joita ei itse Marttilassa ole, kuten liikenneympyrä, niin lapsetkin oppivat jo hieman liikennesääntöjä pakostakin, sillä puistossa on ajettava liikennesääntöjen mukaan.

Minulta kysyttiinkin kerran, että tiedänkö, saako aikuiset ajaa polkuautoilla, niin olen ainakin muutaman kerran nähnyt aikuisen polkuauton kyydissä, joten eiköhän sekin ole ihan sallittua!

Muutama sääntö vielä kertaukseksi:

  • Polkuautoa saa ajaa vain yksi ihminen kerrallaan, ei siis niin, että kuinka monta mahtuu samaan polkuautoon
  • Polkuautoilla ei myöskään saa keulia
  • Ruuhkan sattuessa polkuautoa saa käyttää 15 minuuttia, jonka jälkeen se pitää luovuttaa toiselle

(Tarkemmat säännöt löydät liikennepuiston varikkorakennuksen seinältä)

Näiden eväiden saattelemana vielä viimeistä viikonloppua tänä syksynä auki oleva liikennepuisto on auki tänään lauantaina ja huomenna sunnuntaina klo 13-18!

 

 

 

 

14.9.2020

Marttilaan on valmistunut 2017 kuntoportaat. Portaat sijaitsevat urheilukentän yhteydessä päiväkodin vieressä. Oltiin itseasiassa kuukausi sitten kaverin kanssa siellä tekemässä aamulla porrastreeni ja saatiinkin kannustusjoukot päiväkodin lapsista.

Vaikka Marttilassa ei mitään hirmu pitkiä mäkiä ole, niin portaissa saa silti ihan älyttömän hyvän treenin aikaan, nimittäin portaissa on kaksi puolta: jyrkät ja loivat portaat, joissa voi valita itse, mitä tekee. Instagramista @parastamarttilassa voit käydä katsomassa porrastreenin videolta liikkeet. Liikkeet voi tehdä jyrkällä tai loivalla puolella:

  1. Portaat juosten ylös (jyrkkä tai loivapuoli)
  2. Hyppy joka portaalle (jyrkkä tai loiva puoli)
  3. Askel joka toiselle portaalle (jyrkkä puoli, ellei ole todella pitkät jalat)
  4. Portaat takaperin (jyrkkä puoli)

Portaat on nimetty Heimon portaiksi, sillä hänen lahjoittamasta testamenttirahastosta maksettiin rakennusmateriaalit ja paikalla oleva ulkoiluväline. Portaat rakennettiin talkootyönä Marttilan Murron voimin.

Kuntoportaiden loivalla puolella pystyy hyvin tekemään esimerkiksi askelkyykkä tai luisteluhyppyjä.

Portaiden yhteyteen tuli 2019 kesällä myös rintapenkki/ylätalja kuntolaite, jossa pystyy rappusten ottaessa jalkalihaksiin vastapainoksi tekemään yllävartalolle treeniä. Kuntolaitteessa painona toimii kehonpaino.

 

 

 

 

 

14.8.2020

Oltiin heinäkuun puolella Marttilan kunnanjohtaja Carita Maisilan kanssa katsomassa Marttilan Verhonkulmalle rakentuvia tuulivoimaloita. Niitä on sinne nimittäin rakentumassa kuusi kappaletta. Onneksi meille esitteli tuulivoimaloita Verhonkulman tuulivoimahankkeen projektipäälikkö Jommi Tervo.

Minulla itselläni ei ole tuulivoimaloista minkäänlaista kokemusta, tai edes sen enempää tietoa, niin oli mahtavaa kuulla tuulivoimaloista muutakin, kuin että se tuottaa puhtaasti sähköä.

Tuulivoimaloita on siis kuusi ja ne tuottavat sähköä, mutta tiestitkö että niiden rakennusvaiheessa tuulivoimalan siipi, joka on pituudeltaan
noin. 72 metriä pitkä, tuodaan paikalle yhtenä kappaleena. Sitä varten on pitänyt vaihtaa mm. Leppämäentien silta, sekä suurentaa tien liittymää ja leveentää tietä, jotta siivet mahtuvat kulkemaan perille.

Jommi kertoi myös, että nyt pikkuhiljaa, kun tuulivoimalat ovat valmiit, kaikki tielle tehdyt muutokset palautetaan ennalleen. Ennen meidän käyntiäkin oli jo ehditty muuttaa tieliittymää kapeammaksi.

Yhdellä tuulivoimalalla oli myös saksalaisia rakennusmiehiä, jotka olivat juuri tulossa hissillä alas tuulivoimalaa. He ilmeisesti olivat katsomassa tuulivoimalan lapaa. Mutta kuitenkin, tuulivoimalan sisällä kulkee hissi, jonne mahtui kaksi ihmistä. Me emme valitettavasti päässeet Caritan kanssa hissillä kulkemaan, sillä meiltä puuttui tarvittavat turvavälineet. Saimme kuitenkin lainaksi liivit, kypärän ja turvakengät. Rakennusmiehet kertoivat, että matka ylös kestää noin 7 minuuttia, mutta onhan matkaakin tuulivoimalan huipulle yli 130 metriä.

Saatiin sentään pientä esimakua siitä, millaista ylhäällä on, kun toinen rakennusmiehistä lähetti kuvan upeista maisemista.

Maisemia tuulivoimalan huipulta

En tiedä miksi, mutta minulla on ollut aina käsitys, että tuulivoimalasta tuleva ääni vastaisi jotenkin lentokoneesta tulevaa meteliä, mutta olin kyllä väärässä. Ääni oli oikeasti todella hiljainen, ja onneksi otin siitä videon, sillä voit käydä kuuntelemassa sen instagramista osoitteesta @parastamarttilassa

Lopuksi vielä vähän nippelitietoa Marttilan verhonkulman tuulivoimaloista:

Verhonkulmalla sijaitsevien tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus oli n.210 metriä. Lapa oli puolestaan n. 72 metriä ja se tuotiin kerralla paikalle, kun taas runko, jonka pituus on 135 metriä tuotiin kuudella kerralla perille. Lapojen halkaisija oli melkein 150 metriä ja Jommi kertoi, että kovimillaan nämä kyseiset voimalat pyörivät jotain 5-10 kierroksen vauhdilla minuutissa, mutta ne eivät voi pyöriä nopeampaa, kuin mihin kykenevät.

 

 

 

 

 

 

29.7.2020

Täytyy sanoa, että vaikka on tullut Marttilassa liki 20-vuotta asusteltua, niin en silti kovin montaa kertaa ole käynyt tennistä pelaamassa. Tänä kesänä kuitenkin osittain tämän pestin takia, mutta toisaalta koronan takia oli ihan kivaa vaihtelua tutustua Marttilassa sellaisiin paikkoihin, joissa ei vielä ole käynyt.

Käytiin ostamassa mailat ja mentiin kokeilemaan tennistä ja selvisikin, että sehän on ihan todella kiva laji! Varsinkin kun hetken pelattua alkaa jopa osua palloon. Tenniskentät on tänä kesänä huollettu ja paikalta löytyy kaksi verkkoa, joista toinen on saanut uudet tolpat. Lisäksi paikanpäällä on koripallokorit, jos haluaa tenniksen pelaamiseen vaihtelua.


Tenniskentät sijaitsee Suvirannan palvelukeskuksen takana. Sijainti on todella rauhallinen ja kentät sijaitsevat ikäänkuin ”kuopassa” niin on aika epätodennäköistä, että saisi pallon lyötyä ajotielle asti. Tenniskenttiä ympäröi myös aita, niin ei haittaa vaikka ei aina palloon osukkaan.

 

Kentälle saa mennä pelailemaan kun siltä tuntuu, eikä siellä ole käyttövuoroja tai mitään varauksia. Mailat ja pallot pitää kuitenkin löytyä omasta takaa.

 

 

 

 

 

 

15.7.2020

Tiesitkös, että Marttilassa on tehty yksi rauhanajan viimeisin mestaus 1824. Siitä on muistomerkkikin Marttilan kotiseutumuseon takana. Silloin sai surmansa Antti Antinpoika Hannula, joka tuomittiin isänsä taposta. Marttilan museot sijaitsevat suoraa kirjastoa vastapäätä ja siellä on vanhoja kuvia, koulukirjoja, sekä erilaisia välineitä talonpoikien arjesta,
kuin myös taidenäytteitä ammattikäsityöläisten kädentaidoista.

Viimeisen rauhanaikaisen mestauksen muistomerkki museoiden takana

Museoilla on nyt kesällä näyttely ”Elämää Paimionjoen varrella” ja museon seinät täyttyvät ihanista kuvista vuosien varrelta. Seiniltä löytyy tietoa myös Marttilan kouluista, niitä on nimittäin ollut useampi kuin yksi.


Kävin tutustumassa vanhanaikaiseen luokkatilaan, jossa aapinen kulki nimellä: Uusi kansakoulun kirja I ja uskontoa luettiin kirjasta: Oma uskontokirjani. Paljon tiedettiin myös alkoholin käytöstä 1900-luvun alkupuolella, sillä valikoimista löytyi myös Max Oker-Blomin kirja Alkoholi- terveysopin kannalta raittiustyön edistämiseksi.

 

Museot ovat itseasiassa ennen olleet viljamakasiineja, mutta Marttilan 550-vuotis syntymäpäivillä makasiinit vihittiin museokäyttöön.
On toisaalta hienoa nähdä Marttilan historiaa vanhojen viljamakasiinien seiniltä, mutta mukavaa on myös huomata, kuinka vanhat koulurakennukset ovat yhä tunnistettavissa, vaikkei niissä koulua ole käytykkään kymmeniin vuosiin.

Museot ovat ehdottomasti käymisen arvoiset ja pääset sinne nyt kesällä seuraavasti:

29.6-2.8.2020
Keskiviikkoisin: 15-19
Sunnuntaisin 11-16

 

 

Paikalla on myös museoiden työntekijä, joka opastaa ja kertoo mielellään museoista lisää!

 

 

 

 

 

14.7.2020

Marttilaan on 2013 valmistunut myös aivan upea ja todella moderni kirjasto! Kirjastossa järjesteteään näyttelyjä aina muutaman kerran vuodessa, jolloin kirjaston yläkerrassa on esillä taidetta. Viime vuonna esillä oli niin alakoulun taideteoksia, kuin myös Marttilan eläkeliiton käsityöryhmän taideteoksia. Tämän lisäksi kirjastossa on vieraillut kirjailijoita, kuten tietokirjailija ja historoitsija Teemu Keskisarja, sekä esintyjiä ja luennoitsijoita.

Kirjastossa kirsikkana kakun päällä on aivan ihanat ”kirjaston tädit” jotka auttavat aina ja tuntevat kirjaston kuin omat taskunsa!

Kirjastoon voit nyt kesällä mennä seuraavasti:

Maanantaina 13-19
Tiistaina 10-14
Keskiviikkona 13-19

Torstaina 13-19
Perjantaina 10-14

 

 

 

 

 

 

 

1.7.2020

Me käytiin meidän kissan kanssa kesäkuussa Marttilan jokivarsipolulla. Vaikka mäkin olen koko ikäni asunut Marttilassa, niin en itsekkään tiennyt, että tuolla kirkon takana edes menee tuollainen ihana polku. Polku menee ihan Paimionjoen vierestä ja siellä on nyt kesällä niin nättiä, kun kaikki paikat vihertää!

Polku siis alkaa kirkon takaa, punaisen huoltorakennuksen vierestä. Autonkin saa kätevästi jätettyä vaikka kirkon parkkipaikalle. Polku on noin 1,4 kilometriä pitkä ja se loppuu Härkätielle, jonka jälkeen kannattaa kääntyä vasemmalle niin pääsee takaisin kirkon pihalle.

Polulla pääsee kauniiden maisemien lisäksi ihastelemaan vastarannalla laiduntavia hevosia, joita meidän kissakin ihmetteli pitkän tovin.

Polkua ylläpitää Paimionjoki-yhdistys ja he avaavat, sekä kunnostavat polkua kesän aikana!

Polku on siitäkin syystä ihana, että se sopii myös perheen pienimille, sillä reitillä on kaiken nähtävän lisäksi, eksynyt myös yksi ankka, joka on lähtenyt piilosille jokipolulle.

Löydätkö sinä sen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.6.2020

Marttilaan on 2013 valmistunut täysmittainen tekonurmikenttä ihan keskustaan alakoulun viereen.

Kentällä on jonkun verran käyttövuoroja, mutta sinne saa vapaasti mennä potkimaan palloa sillon kun siellä on tilaa.

Kentällä saa hyvin pikkupelit kasaan, kun maaleja löytyy neljää eri kokoa. Vaikka kentällä on ikää jo seitsemän vuotta, niin silti se tuntuu ja näyttää ihan vasta valmistuneelta!

Nyt kun jalkapallokausi on pikkuhiljaa alkanut, niin pelejä voi mennä myös kannustamaan katsomoon, joka löytyy kentän laidalta.

 

 

 

8.6.2020

Moikka! Oon Jenna 19-vuotais tyttö Marttilasta. Marttilan kunta on mukana Carunan #duunienergiaa -kampanjassa, jossa Caruna auttaa kuntia palkkaamaan nuoria kesätöihin ympäri suomen. Kuntia on tällä hetkellä mukana jo 30. Päivittelen kunnan sivuille ja instagramiin tilille @parastamarttilassa kuvia ja videoita siitä, mikä on parasta Marttilassa. Sen lisäksi päivittelen instagramiin mun töistä Marttilan kotipalvelussa.