Tiedote Marttilan kunnan omaishoidettaville ja omaishoitajille koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa vuonna 2020

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia Marttilan sosiaalitoimi on laatinut täydentäviä ohjeita omaishoidettaville ja omaishoitajille. Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa ja tämä on 21.4.2020 päivän tilanne.

Omaishoidon tuki maksetaan normaalisti koronavirusepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta ja maksupäivät pysyvät samoina. Omaishoitajan palkkio pysyy lähtökohtaisesti samana koronaepidemian aikana, eikä palkkiota koroteta, vaikka hoitovastuu hetkellisesti nousisi, sillä kyseessä on suhteellisen lyhytkestoinen aika.

Omaishoitajat voivat käyttää kertyneitä omaishoitajan vapaita myös nykytilanteessa, mikäli sijaisomaishoitaja tai hoitoa toteuttava palveluntuottaja pystyy vapaiden toteuttamisen järjestämään turvallisesti. Voi kuitenkin tulla tilanteita, jolloin vapaita ei pysty käyttämään ja pyydämme perheitä myös pohtimaan, onko vapaan pitäminen järkevää tartuntavaara huomioon ottaen. Omaishoitaja voi käyttää säästyneet lakisääteiset vapaat vielä ennen 31.1.2021. Pääsääntöisesti intervallijaksot Suvirannan palvelukeskuksessa ovat tällä hetkellä keskeytetty. Kotipalvelun käynnit toimivat kunnassa poikkeusoloissa normaalisti.

Marttilan kunta suosittelee välttämään esimerkiksi virkistys- ja harrastustoimintaan osallistumista sekä kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa paikoissa oleskelua. Muistathan, että flunssa- tai muissa oireissa et voi mennä työpaikalle tai harrastuksiin. Ethän vie sairasta lastasi päiväkotiin. Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän.

Jos omaishoidettava tai omaishoitaja sairastuu koronavirukseen tai määrätään karanteeniin terveydenhuolto arvioi ja ohjeistaa sinua/teitä, miten tilanteessa tulee toimia. Mahdollisessa koronavirukseen sairastumisessa tai altistuessa mietitään jokaisen omaishoidon tuen asiakasperheen kanssa yksilölliset tavat järjestää tilanne. Kyseisessä tilanteessa muistakaa mainita terveydenhuollossa olevanne omaishoidon tuen asiakkuudessa ja olkaa välittömästi yhteydessä Maria Vesalaan p. 044 084 5392. Marttilan kunnalla on ennakolta laadittu suunnitelma, missä ja miten omaishoidon avun varassa olevien henkilöiden tarvitsemasta avusta ja tuesta huolehditaan, jos heidän tarvitsemansa palvelun toteuttaminen kotona käy syystä tai toisesta mahdottomaksi.

Tavoitteena on koronaviruksen leviämisen torjuminen

Keskeistä on huolehtia käsien pesusta ja käsidesin käytöstä. Hyvällä käsihygienialla tarkoitetaan, että huolehditaan käsienpesusta vedellä ja saippualla sekä alkoholipitoisen käsihuuhteen käytöstä. Hyvällä käsihygienialla pystytään parhaiten ehkäisemään työntekijöiden ja asiakkaiden altistumista koronavirukselle. Kirjeen lopussa on linkki THL:n antamiin ohjeisiin hyvästä käsihygieniasta ja yskimisestä. Kirjeessä on yksi tulostettu ohje mukana.

Asiointipalvelu

Marttilan kunnassa toimii asiointipalvelu yli 70-vuotiaille tai riskiryhmään kuuluville. Asiointipalvelu on maksutonta ajalla 18.3.-13.5.2020. Yhteydenotot asiassa toimistosihteeri Annukka Hakala p. 044 744 9315.

Kunnan kotiin kuljetetun ateriapalvelun yhteydenotot asiassa toimistosihteeri Annukka Hakala p. 044 744 9315. Aterian hinta on 8 euroa.

Avustusrinki

Martinkosken seurakunta, Marttilan Murto, Marttilan kunta ja Eläkeliiton Marttilan yhdistys ovat perustaneet avustusringin, jonka kautta on saatavissa asiointiapua sekä keskusteluapua. Palvelu on Sinulle maksutonta.

Yhteyshenkilöinä avustusringissä toimivat:

diakoni Annika Kivilahti p. 044 7443 212
Maarit Kraappa p. 044 3007 487
Pirjo Harstinen p. 050 5251 161
Sirkka-Liisa Kankare p. 0400 791 427

Ohjeita ja linkkejä ajankohtaiseen tietoon:

Marttilan kunta tiedottaa kuntalaisiaan poikkeustilanteesta aktiivisesti. Päivitetyt kuntatiedotteet löytyvät kunnan nettisivuilta.

THL julkaisee (www.thl.fi) ohjeita koronavirukseen liittyen, joita suosittelemme seuraamaan. Alla myös linkki, josta voit tulostaa käsihygieniaa ja yskimistä koskevat ohjeet työpaikalle (kotiisi) näkyviin:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/infektioiden-ehkaisy-ja-torjuntaohjeita/kasienpesu-ja-yskiminen

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus:

https://stm.fi/documents/1271139/21475529/Sosiaali-+ja+terveydenhuollon+perustason+palvelut%2C+sosiaali-+ja+terveysministeri%C3%B6n+p%C3%A4vitetty+ohje+16.4.2020.pdf/7a084845-fc42-0281-7191-67f8dac5c477/Sosiaali-+ja+terveydenhuollon+perustason+palvelut%2C+sosiaali-+ja+terveysministeri%C3%B6n+p%C3%A4vitetty+ohje+16.4.2020.pdf

Yhteydenotot:

Mikäli Sinulla on kysyttävää omaishoidon tuesta, ole yhteydessä sosiaalitoimistoon. Työntekijöillä on laajennetut puhelinajat poikkeustilanteen ajan.

Sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala p. 044 084 5392 arkisin 9.00 – 14.00.

Marttilassa 21.4.2020

Sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala

 

Tiedosto Lisäyspäivä Tiedostokoko Lataukset
pdf Tiedote omaishoitajille ja omaishoidontuen asiakkaille koronavirusepidemian aikana 21.4.2020 15:38 126 kt 261