Tiedote Marttilan kunnan kuljetuspalveluasiakkaille (vammaispalvelu ja sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu) ja kuljetuspalvelun palveluntuottajille koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa vuonna 2020

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia Marttilan sosiaalitoimi on laatinut täydentäviä ohjeita vammaispalvelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisen kuljetuspalvelun käyttäjille. Ohjetta päivitetään tilanteen muuttuessa. Tämä tiedote korvaa edellisen 14.4.2020 lähetetyn tiedotteen. Edellistä tiedotetta on tarkennettu taksiyrittäjien asiointiavun osalta.

Sosiaalitoimeen on tullut tieto taksikortti Plus väärinkäytöksistä. Poikkeustilanne EI ole muuttanut Marttilan sosiaalilautakunnan vahvistamia Taksikorttiohjeita. Taksikortti on kaikille henkilökohtainen ja sitä tulee käyttää ainoastaan päätöksessä mainitulla tavalla.

HUOMIOITHAN:

  • Taksikorttia ei voi luovuttaa toiselle henkilölle. Kortti on henkilökohtainen ja se on aina säilytettävä itsellä. Taksikortti esitetään kuljettajalle autoon mentäessä.
  • Taksikorttia saa käyttää vain kuljetuspalvelupäätöksessä myönnettyihin matkoihin.
  • Mikäli et tässä poikkeustilanteessa pääse tekemään omia kodinulkopuolisia asiointeja niin ole yhteydessä kunnan järjestämään asiointipalveluun tai avustusrinkiin. Autamme Sinua.
  • Taksikorttia ei voi käyttää asiointipalveluna eli taksiyrittäjä ei voi käydä puolestasi asiointi- tai vapaa-ajan matkoilla esim. kaupassa, apteekissa jne., jos taksikortti toimii matkan maksuvälineenä. (Jos maksatte taksimatkan kokonaisuudessaan itse, voi taksiyrittäjä toimia myös kauppa-apuna.)
  • Mikäli käytät myönnettyä taksikorttia väärin, matka tullaan laskuttamaan Sinulta. Kuljetuspalvelun käyttöä valvotaan.
  • Tulemme pyytämään kuljetuspalveluiden tuottajilta, taksiyrittäjiltä tarkemman selvityksen tehdyistä matkoista.

Tavoitteena on turvata välttämätön apu

Poikkeusolojen aikana kunta turvaa asiakkaiden välttämättömän avun kodin ulkopuolella (esim. kauppa-apu, apteekki- ja viranomaisasiointi). Alla yhteystiedot, johon voit olla yhteydessä asiointipalvelua tarvittaessa.

Asiointipalvelu

Kunta tarjoaa asukkaille asiointipalvelua (mm. kauppa ja apteekki) ruoka- ja päivittäishuollon järjestämiseksi. Asiointipalvelu on maksutonta ajalla 18.3.-13.5.2020. Palvelu organisoidaan kunnan sosiaalitoimen kautta.

Yhteydenotot asiassa toimistosihteeri Annukka Hakala p. 044 744 9315. Samasta numerosta voi tilata kunnan ateriapalvelun kotiin kuljetettuna. Aterian hinta on 8 euroa.

Avustusrinki

Martinkosken seurakunta, Marttilan Murto, Marttilan kunta ja Eläkeliiton Marttilan yhdistys ovat perustaneet avustusringin, jonka kautta on saatavissa asiointiapua sekä keskusteluapua. Palvelu on maksutonta ja voit olla suoraan yhteydessä alla oleviin auttajiin.

Yhteyshenkilöinä avustusringissä toimivat:

diakoni Annika Kivilahti      p. 044 7443 212
Maarit Kraappa                  p. 044 3007 487
Pirjo Harstinen                   p. 050 5251 161
Sirkka-Liisa Kankare          p. 0400 791 427

Tavoitteena on koronaviruksen leviämisen torjuminen.

Koronaviruksen leviämisen torjumiseksi on suositeltavaa välttää tarpeettomia lähikontakteja. Tämä tulee huomioida myös kuljetuspalvelun käytössä – erityisesti vapaa-ajalle tarkoitetun avun toteuttamisessa.

Keskeistä on huolehtia käsien pesusta ja käsidesin käytöstä. Hyvällä käsihygienialla tarkoitetaan, että huolehditaan käsienpesusta vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisen käsihuuhteen käyttöä. Hyvällä käsihygienialla pystytään parhaiten ehkäisemään työntekijöiden ja asiakkaiden altistumista koronavirukselle.

Marttilan kunta suosittelee välttämään esimerkiksi virkistys- ja harrastustoimintaan osallistumista sekä kauppakeskuksissa ja muissa julkisissa paikoissa oleskelua.

Asiakkaita ohjataan ja neuvotaan sosiaalitoimen kautta yksilöllisen tilanteen mukaan. Palvelut mietitään yksilöllisesti, jotta saadaan turvattua välttämätön apu.

Yhteydenotot:

Mikäli Sinulla on kysyttävää kuljetuspalveluista, niin olethan yhteydessä palvelun myöntäneeseen tahoon. Työntekijöillä on laajennetut puhelinajat poikkeustilanteen ajan.

Vammaispalvelut / vaikeavammaisen kuljetuspalvelu

Sosiaaliohjaaja Marika Hirvensalo 044 – 744 9330, arkisin 9.00 – 14.00.

Vanhuspalvelut / sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu

Sosiaalipalvelujohtaja Maria Vesala 044 – 084 5392, arkisin 9.00 – 14.00

On hyvä seurata myös Marttilan kunnan julkaisemia tiedotteita asukkailleen. Ne löytyvät kunnan nettisivuilta, johon on myös kerätty muuta koronaan liittyvää ohjeistusta.

Marttilassa 23.4.2020

Maria Vesala                                                                  Marika Hirvensalo
sosiaalipalvelujohtaja                                                     sosiaaliohjaaja