Suomen luonnon päivää on vietetty elokuun viimeisenä lauantaina vuodesta 2013 lähtien. Ensi vuonna se on ensimmäistä kertaa virallinen liputuspäivä.

Suomalaiselle luonto on niin lähellä, ettei sitä aina edes huomaa. Se on kuin paras kaveri, jota alkaa kaivata vasta, kun siitä joutuu erilleen. Se on mukana kaikessa mitä teemme: ruoassa, puheessa, juhlissa, taiteessa ja leikissä sekä tietysti liikunnassa. Välillä käy niin, että tähän kaveriin menee myös hermot. Kun lunta tupruttaa silmien täydeltä tai kun vettä tulee kesken kesähäiden, me kiroamme tuittupäistä luontoamme. Mutta kun sen kanssa pääsee taas liikkeelle, mieli virkistyy ja jalka nousee rivakammin. Saattaa vähän naurattaakin.

Jokaisella meistä on luonnon kanssa omat juttumme. Sen kanssa tulevat tutuksi ikihonkien humina, aaltojen pauhu, kaupunkiluonnon öiset salat ja lähimetsän antimet. Mistä yksi etsii marjoja tai sienisopan aineksia, etsii toinen lepoa ja kolmas seikkailua. Näin kirjavaa kaveria kannattaa juhlia yhdessä.

Marttila tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia Suomen luonnon päivän viettämiseen. Olemme etuoikeutetussa asemassa, kun luonto on helposti saavutettavissa ja saamme hengittää raikasta maalaisilmaa joka päivä. Suomen luonnon päivää kannustamme viettämään luonnon helmassa esimerkiksi marjastaen, meloen, uiden tai patikoiden. Lähiretkeilyyn hyviä mahdollisuuksia tarjoaa esimerkiksi Kumpulanrannan jokipolku. Upeisiin korpimaisemiin taas pääsee Marttilankorven eräreitistöllä, jota on pitkäjänteisesti kunnostettu viime vuosina. Eräreitistön lähtöpisteissä lyhyenkin kävelymatkan päässä on mukavia kohteita, esimerkiksi:

  • Palaisten uimarannan ympäristössä kaunista hiekkarantaa, mäntymetsää ja jyhkeitä kalliota. Palaisiin pääsee autolla perille asti (Palaistentie 436, Marttila).
  • Ryyppykallion uudelle laavulle on noin puolen kilometrin kävelymatka Huhtaanmäen lähtöpaikalta (Karhunpään tie, Marttila).

Tarkempia tietoja Eräreitistöltä löytyy Heikolan kyläseuran sivuilta sekä Marttilankorven eräreitistön Facebook-sivulta. Päivitetty eräreitistön kartta on tämän artikkelin liittenä pdf-muodossa.

Hyvää Suomen luonnon päivää kaikille!

Tiedosto Lisäyspäivä Tiedostokoko Lataukset
pdf Eräreitistön uusi kartta 27.8.2022 10:41 4 Mt 213