Marttilan vesilaitokselle pohjavettä tuottavien esiintymien pinnankorkeudet ovat sateiden jälkeen palautumassa normaaliin

Pohjaveden korkeustilanne 25.7.2023 – lue koko tiedote https://www.vesi.fi/pohjavesitilanne/
Maan länsiosassa pienten pohjavesiesiintymien pinnat ovat keskimääräistä alempana

Pohjaveden pinnat laskevat yhä suuressa osassa maata. Maan keski- ja pohjoisosissa runsaat sateet ovat paikoitellen kääntäneet pienten pohjavesiesiintymien pinnat nousuun. Pienet esiintymät reagoivat säätilan muutoksiin nopeammin ja voimakkaammin kuin suuret ja keskisuuret pohjavesimuodostumat.

Maan länsiosassa pienten pohjavesiesiintymien pinnankorkeudet ovat pääosin 10–50 cm ajankohdan keskimääräistä matalammalla, paikoin alempanakin.

Suurten ja keskisuurten pohjavesimuodostumien pinnankorkeudet ovat maan etelä- ja keskiosissa pääosin lähellä ajankohdan keskiarvoja tai 10–40 cm niitä korkeammalla. Etelä-Suomessa pinnat ovat paikoitellen hieman keskimääräistä alempana.

Pohjaveden pintojen lasku jatkuu yleensä läpi kesän, sillä lämmin sää ja kasvit lisäävät haihduntaa. Loppukesän sää ratkaisee, kuinka alas pohjaveden pinnat ehtivät laskea ennen syksyn sateita. Pienissä pohjavesiesiintymissä sijaitsevat matalat rengaskaivot ovat herkimpiä kuivumaan. Kuluvan kesän aikana on tullut eniten kansalaishavaintoja maan eteläosassa sijaitsevista kaivoista, joissa vesi on loppunut tai käymässä vähiin.

 

Pohjaveden pintaennusteen mukaan sateiden vaikutus alkaa kuitenkin elokuussa näkyä myös länsiosissa, joten ylimääräisen veden käytön välttämiselle ei ole enää tarvetta.

Lisää tietoa saat esimerkiksi www.vesi.fi/karttapalvelusta, jossa pohjavesitilannetta ja muita veteen liittyviuä tietoja voi tarkastella kartalla.