Koronatilanne Varsinais-Suomessa on yhä pahentunut. Tartunnat ja ilmaantuvuus ovat rajussa kasvussa. Epidemia kuormittaa erityisesti lapsiperheitä.

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä on noussut ja on nyt ennätystasolla, 9,9 prosenttia.

– Vaikka saamme tapauksia hyvin kiinni, todennäköisesti väestössä on tartuntoja vielä enemmän. Tartuntamäärät ovat korkeat, vaikka näytteitä otetaan aiempia epidemiahuippuja vähemmän, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Eniten tartuntoja 5–14-vuotiailla

Tartuntoja on kaikkialla Varsinais-Suomessa, eikä epidemia tällä hetkellä kohdistu mihinkään erityiseen alueeseen. Suurin osa tartunnoista saadaan samasta taloudesta. Myös lähipiirissä ja oppilaana saadut tartunnat ovat lisääntyneet.

Suurin ryhmä tartunnan saaneista ovat 5–9-vuotiaat ja toiseksi suurin ryhmä on 10–14-vuotiaat. Joissakin tapauksissa lapsista tauti on tarttunut muuhun perheeseen. Alle 12-vuotiaiden 14 vuorokauden ilmaantuvuus (100 000 asukasta kohti) on Varsinais-Suomessa yli 500. Yli 12-vuotiaiden rokottamattomien ilmaantuvuus on jo yli 700.

Koronavirustaudin tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 209. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 147.

Keski-ikäisten ja työikäisten tartunnat ovat sen sijaan hieman vähentyneet ja vieraskielisten osuus tartunnoista on pienentynyt.

Sairaalahoitoon joutuneista suurin osa on edelleen vieraskielisiä ja rokottamattomia. Sairaalahoitoon joutuneiden keski-ikä oli viime viikolla 59,8 vuotta. Lapset sairastavat taudin useimmiten edelleen lievänä.

Juhlissa maski on paras asuste

Tilanteen pahennettua Lounais-Suomen aluehallintovirasto (AVI) kielsi maanantaina 15.11.2021 yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 16.11.–16.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia ottamalla käyttöön koronapassin.

Suuria yksityistilaisuuksia järjestäessä, on kiinnitettävä huomiota koronaturvalliseen käyttäytymiseen, muun muassa suunenäsuojuksen käyttöön.

– Laaja etätyösuositus ei ole enää voimassa, mutta työnantajien on edistettävä koronaturvallisia järjestelyjä, joihin muun muassa kuuluu etätyön tekeminen, työntehtävien niin mahdollistaessa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Suunenäsuojusta suositellaan edelleen käytettäväksi laajalti muissakin tilanteissa, erityisesti sisätiloissa.

Rokotukset Varsinais-Suomessa edistyvät hyvin: yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 87,5 prosenttia ja toisen annoksen osalta 82 prosenttia.

Lisätietoja: johtajaylilääkäri Mikko Pietilä mikko.pietila@tyks.fi ja puh. 050 515 0615 ja ylilääkäri Esa Rintala esa.rintala@tyks.fi ja puh. 040 583 5103.