Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, tulee hänen jäädä kotiin koulusta tai varhaiskasvatuksesta.
Lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista ja tauti sairastetaan kotona flunssan tapaan. Oireet ovat lieviä, jos lapsi on virkeä ja jaksaa leikkiä ja puuhailla, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Kotitestin voi halutessaan tehdä.
Kotitestit
Ohjeet kotitestaukseen löytyvät THL:n sivuilta:
Koronaviruksen kotitestit
Katso video-ohje: Näin teet koronaviruksen kotitestin
Jos kotitestin tulos on positiivinen, tulosta ei yleensä ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.
Jos kotitestin tulos on negatiivinen, se kannattaa uusia 2-3 päivän välein.
Terveydenhuollossa tapahtuvaa koronatestausta suositellaan hengitystieinfektion, eli flunssan oireissa lapsille, joilla on vakava perussairaus tai sen hoitoon liittyvän tila esim. vastustuskykyä heikentävä lääkitys tai terveille lapsille, joilla on vakavat oireet.
Jos kotona on koronapositiivinen henkilö
- Positiivisen kotitestin tehneen perheenjäseniä suositellaan välttämään mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes viimeiseksi sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut 5 vrk.
- Perheen oireettomatkin lapset ovat kotona koronapositiivisen henkilön oireiden alusta laskettuna 5 vrk. Jos perheestä sairastuu useampi henkilö, lasketaan oireettoman kotonaolo viimeisimmän sairastuneen oireiden alkamisen mukaan.
- Jos lapsi on itse sairastanut koronavirusinfektion, hän voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen kahden oireettoman päivän jälkeen, vaikka muu perheenjäsen vielä sairastaisi.
- Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi väistymässä.
Jos kotona on flunssaoireinen negatiivisen kotitestin tehnyt henkilö
Perheen oireeton lapsi voi jatkaa normaaleja toimia eli hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Heti, jos lapsella ilmenee vähäisiäkään hengitystieoireita, lapsi jää kotiin sairastamaan.
Jos lapsi on altistunut koulussa tai varhaiskasvatuksessa koronavirukselle
- Jos oireita ei ole, lapsi voi osallistua varhaiskasvatukseen tai lähiopetukseen.
- Jos oireita myöhemmin ilmenee, lapsen tulee jäädä kotiin varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta sekä välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.
Oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi.
Milloin lapsi tai nuori voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun hengitystieinfektion jälkeen?
Lapsi tai nuori, jolla on ollut lieväoireinen hengitystieinfektio (ei koronatartunta), voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun
- hän on ollut 1 vuorokauden ajan kuumeeton
- hänellä ei ole enää limaista yskää eikä jatkuvaa aivastelua
- hänellä ei ole hengenahdistusta akuuttiin infektioon liittyen
- hän jaksaa olla ryhmän toiminnassa normaalisti ja ulkoilla normaalisti muun ryhmän kanssa
- Kuten muissakin virusinfektioissa, myös koronavirusinfektiossa tartuttavuus vähenee nopeasti oireiden alkamisen jälkeen, eikä jälkioireena pieni nuha tai yskä estä paluuta kouluun tai varhaiskasvatukseen.
- Jos lapsi on itse sairastanut koronavirusinfektion, hän voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen kahden oireettoman päivän jälkeen, vaikka muu perheenjäsen vielä sairastaisi.
- Oireettomuudella tarkoitetaan, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi väistymässä.
Lääkärin asettama karanteeni ja eristys
Jos lapsi tai perheenjäsen on saanut virallisessa pcr-testissä positiivisen tuloksen, terveydenhuolto määrittää karanteenin tai eristyksen keston.