Tiedote 9.5.2019

Lapset saavat äänioikeuden Marttilassa Eurovaalien yhteydessä

Lapset pääsevät äänestämään lastenvaaleissa europarlamenttivaalien yhteydessä ympäri Suomen. Suomen Nuorkauppakamarit ry, Porin kaupunki ja Kuntaliitto kokoavat yhdessä valtakunnallisen ehdokasasettelun, jossa fiktiiviset eläinhahmot kilpailevat lasten äänistä päästäkseen matkalle Eurooppaan. Lasten vaalien äänestyspisteitä löytyy eurovaalien aikana ympäri maata, aina Turusta Kuusamoon saakka. Yli 30 kuntaa on jo mukana Marttilan kunnan lisäksi. Lapsi voi äänestää vanhemman tai muun aikuisen opastuksella. Kaikkien paikkakuntien lasten vaalien tulokset lasketaan yhteen ja voittaja julkistetaan varsinaista vaalipäivää seuraavalla viikolla. Voittavan hahmon terveiset viedään myös Euroopan parlamenttiin valittaville Suomen edustajille.

– Toivomme, että perheen pienimpien into päästä vaikuttamaan lapsille mieluisaan asiaan vetää mukanaan myös heidän vanhempansa käyttämään ääntään EU-vaaleissa, pohtii Suomen Nuorkauppakamareiden puheenjohtaja Ellimaija Ahonen.

– Haluamme olla paikallisesti mukana luomassa positiivista suhtautumista äänestämiseen sekä mahdollistaa lapsille mukavan kokemuksen äänestämisen parissa. Olemme mukana tekemässä vaaleista ja äänestämisestä kaikkien yhteisen tapahtuman, joka luo positiivisen tunnejäljen tulevaisuuden äänioikeutetuille, kertoo Auranmaan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Hanna Nieminen.

Auranmaan Nuorkauppakamari järjestää Auranmaan alueelle äänestyksen lapsille yhteistyössä kuntien Nuorisovaltuustojen kanssa seuraavasti:

Marttila

Lapset pääsevät äänestämään ennakkoäänestyksen aikana 15.-21.5. Marttilassa Marttilan kirjaston aukioloaikana. Kirjaston henkilökunta leimaa äänestyslipukkeet ja äänestää siis voi kirjastossa, osoite Härkätie 723, 21490 Marttila :

ke 15.5. klo 13-19
to 16.5. klo 13-19
pe 17.5. klo 10-14
ma 21.5. klo 13-19
ti 22.5. klo 10-14

su 26.5. äänestyslipas klo 11-17 Marttilan koululla Metsäniityntie 11, Marttila

Ehdokasasettelu julkaistaan http://www.lastenvaalit.fi/ sivustolla 10.5.2019.

Ensimmäiset lasten vaalit järjestettiin Porissa kuntavaaleissa 2017. Idea vaaleihin lähti liikkeelle Facebook-päivityksestä, jossa turhautunut äiti tuskaili, kun lapsi ei ollut saanut pudottaa äidin äänestyslipuketta vaaliuurnaan. Nyt lasten vaalit on järjestetty Porissa kolmesti.

– Toiveenamme on järjestää lasten vaalit seuraavissa kuntavaaleissa vielä isommin. Olemme jo viritelleet ajatuksia Nuorkauppakamarin ja Kuntaliiton kanssa vuoden 2021 vaaleja varten, kertoo Porin kaupungin viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala.

Ilmiön levittämiseen on hyvät edellytykset, sillä Kuntaliitolla on vahvat jäsenverkostot ja Suomen Nuorkauppakamareilla on kymmenien vuosien kokemus valtakunnallisten konseptien levittämisestä. TET-työelämään tutustuminen on tästä hyvä esimerkki.

Lisätietoja antavat:

Anna-Mari Alkio, projektipäällikkö, Auranmaan Nuorkauppakamari ry, puh. 050 582 4757/ anna-mari.alkio@jci.fi

Elna Jokinen, projektipäällikkö, Suomen Nuorkauppakamarit ry, puh. 040 576 4748/ elna.jokinen@jci.fi

Aiheeseen liittyvää materiaalia: http://www.lastenvaalit.fi/

https://www.lastenvaalit.fi/