Lapsen oikeuksien päivä ja viikko

Tänä vuonna viikkoa vietetään 18.-24.11. ja teemana on lapsen oikeus olla oma itsensä: Saan olla minä

Jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä. Jokaisen lapsen ja nuoren tulee voida elää hyvää elämää ja kasvaa täyteen mittaansa. Jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas. Saan olla minä -kampanjassa näytetään, että jokaisella lapsella on oikeus olla oma itsensä.
YouTube-vaikuttaja ja artisti Tuure Boelius on aina saanut olla oma itsensä ja hänen vanhempansa ovat tukeneet häntä. Katso Tuuren video YouTubesta: https://youtu.be/ooaycW-juX0

Kaikille turvallinen elämä rakennetaan puuttumalla syrjintään ja omia ennakkoluuloja kyseenalaistamalla. Osallistu kampanjaan Saan olla minä ja näytä, että syrjintä on väärin. Lapsella on oikeus olla oma itsensä.

Kampanjan hashtag
#saanollaminä muistuttaa Lapsen oikeuksien sopimuksen viestistä: jokainen lapsi ja nuori on yhtä arvokas eikä ketään saa syrjiä.
Hashtag #saatollasinä on puolestaan lupaus olla syrjimättä ja puuttua syrjintään.

Näin voit osallistua:
• Ota kuva itsestäsi sellaisena kuin olet ja jaa se somessa tunnisteilla #saanollamina ja #saatollasinä. Voit käyttää myös valmista kylttiä. Lataa kyltti https://www.lapsenoikeudet.fi/wp-content/uploads/2019/10/Saat-olla-sina-kyltti_tulostettava.pdf                
Jaa kampanjan kuvia ja videoita omilla kanavillasi.
Haasta mukaan kampanjaan myös muut.

Seuraa kampanjaa sosiaalisessa mediassa Lapsen oikeuksien kanavilla:

Lataa omaan Facebook-profiiliin kehys:
Syrjintä on väärin -kehys:
Lapsella on oikeus olla oma itsensä -kehys:

Lapsen oikeuksien sopimus kieltää syrjinnän
Tänä vuonna 30 vuotta täyttävä Lapsen oikeuksien sopimus kieltää kaikenlaisen syrjinnän lapsen tai hänen huoltajansa ominaisuuksien perusteella. Syrjimättömyysperiaate on ihmisoikeuksien ytimessä.
Lue lisää.
Syrjintä on syvä loukkaus lapsen persoonallisuutta ja identiteettiä vastaan: syrjintä mitätöi lasta sellaisena kuin hän on. Lasten ja nuorten syrjintäkokemukset eivät kuitenkaan ole harvinaisia.
Syrjinnän kohteeksi joutuvat usein ryhmät, joihin kohdistuu ennakkoluuloja ja stereotypioita. THL:n Kouluterveyskyselyn mukaan 26 prosenttia 8-9 -luokkalaisista on kokenut syrjivää kiusaamista. Kodin ulkopuolelle sijoitetuista, toimintarajoitteisista ja ulkomailla syntyneistä nuorista jo yli 40 prosentilla on syrjintäkokemuksia.
Mitä kuuluu sateenkaarinuorille -tutkimuksen mukaan transsukupuolisista nuorista yli 80 prosenttia on kokenut epäasiallista kohtelua, häirintää ja uhkailua.
Kansainvälistä Lapsen oikeuksien päivää vietetään vuosittain 20. marraskuuta. Lapsen oikeuksien viikko on Lapsen oikeuksien päivän yhteydessä vietettävä teemaviikko, jonka tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien toteutumista.
Teemaviikkoon voi osallistua kouluissa, varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa sekä vapaa-ajan harrastusten piirissä. Mukaan teemaviikkoon voivat lähteä myös järjestöt, kunnat ja seurakunnat.