Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa nousee tasaisesti. Sen rinnalla on alkanut myös influenssaepidemia.

Koronaviruksen ilmaantuvuus Varsinais-Suomessa on jatkanut kasvuaan ja se on nyt sairaanhoitopiirin tilaston mukaan 482 sataatuhatta asukasta kohden kahden viikon ajalta. Myös sairaalakuormitus on edelleen kohonnut.

Tiistai-aamuna 13.12. Tyksin sairaaloissa oli hoidossa 36 koronapositiivista potilasta, joista 18 oli hoidossa koronavirusinfektion vuoksi ja 18:lla ensisijaisesti muusta syystä hoidossa olevalla potilaalla koronavirus oli todettu lisälöydöksenä.

Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla oli tiistai-aamuna yhteensä 68 koronapotilasta. Näistä 45 koronan vuoksi, 13:lla korona on lisälöydös.

Koronapandemian jatkumisen lisäksi Varsinais-Suomessa on alkanut influenssaepidemia.

– Influenssa A:n epidemiakynnys ylitettiin 10. joulukuuta, mikä on aikainen ajankohta, sillä yleensä influenssaepidemia alkaa vasta vuodenvaihteen jälkeen. Sairaalahoidossa on joitakin influenssapositiivisia potilaita, Tyksin infektiolääkäri Harri Marttila kertoo.

Myös jälleen uusia koronaviruksen muunnoksia on jo havaittu.

– Jatkuvasti muuntuva virus pitää yllä pandemiaa. Tartunnat sairastuttavat nyt suhteellisesti enemmän ikääntyneitä, mikä tarkoittaa myös sairaalakuormituksen pysymistä edelleen korkeana, Marttila sanoo.

Koronavirustauti on todettu tänä vuonna laboratoriovarmistetusti noin 86 000 varsinaissuomalaisella.

– Arvioimme, että tänä vuonna vähintään puolet väestöstämme on sairastanut koronan, sillä moni on todennut taudin kotitestillä, Marttila sanoo.

Suojautumista herkästi tarttuvia viruksia kohtaan kannattaa jatkaa.

– Rokotukset, turvavälit, käsien pesu ja hihaan yskiminen ovat edelleen suositeltavia toimintatapoja. Olemme päässeet taistelussa koronavirusta vastaan niskan päälle, mutta vielä on liian aikaista julistaa voittajaa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vt. johtaja Mikko Pietilä sanoo.

Lue THL:n verkkosivulta, kenelle suositellaan tehostekoronarokotetta. Lue myös, miten suojautua koronalta ja muilta tartunnoilta.

Koronakoordinaatioryhmä ei tehnyt muutoksia voimassa oleviin suosituksiin. Seuraava kokous on 24.1.2023, ellei tarvetta kokoukselle synny aikaisemmin.