Varsinais-Suomen koronanyrkki on kokoontunut tänään ja antanut uusia suosituksia koskien koronan vastaisia toimia. Koronatilanne Varsinais-Suomessa on ennätyskorkealla ja Marttilassa paikallinen tilanne on ollut marraskuun lopulla erityisen kriittinen. Marttilassa on paikallisesta tilanteesta johtuen tehty jo viime viikolla rajoitustoimia ja esimerkiksi koulun ja varhaiskasvatuksen joulujuhlat on peruttu. Koulussa joulujuhlaa vietetään oppilaiden ja henkilökunnan kesken luokkakohtaisesti. Tänään annetut uudet suositukset eivät aiheuta uusia toimenpiteitä Marttilassa, vaan aiemmin tehtyjä linjauksia jatketaan edelleen.

Tyksissä on tänään 30.11.2021 hoidossa kaiken kaikkiaan 14 koronapotilasta, joista alle viisi on tehohoidossa. Terveyskeskussairaaloissa on kymmeniä potilaita hoidossa koronan vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:än) eilen ilmoittama 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 275 ja on koko epidemian korkein.

– Sairaalahoidon ja erityisesti tehohoidon tarve on jo valtakunnallisesti ylittänyt sen, minkä ajatellaan olevan kriittinen raja. Meillä on Varsinais-Suomessa paljon koronapotilaita terveyskeskuksissa, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä terävöitti hieman voimassa olevia suosituksia kokouksessaan tiistaina 30.11.2021.

Ei vanhempia koulujen joulujuhliin

Oppilaitoksissa järjestettäviin joulujuhliin voivat osallistua ainoastaan oppilaat, opettajat sekä muu välttämätön henkilökunta.

Yksityistilaisuuksia järjestäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin, joita ovat etenkin käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojuksien käyttö.

Jos pikkujoulujuhlia järjestetään sellaisessa paikassa, jossa koronapassia ei voida tarkistaa, koronakoordinaatioryhmä suosittelee harkitsemaan tarkkaan, voidaanko niitä ylipäätänsä järjestää.

– Pikkujoulujuhlia voidaan pitää, jos ne voidaan järjestää terveysturvallisesti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Maski aina saatavilla

Tällä hetkellä maskisuositus koskee 4. luokkalaisia ja sitä vanhempia oppilaita. Mikäli alakoulussa todetaan merkittäviksi arvioituja tartuntaryppäitä, voidaan maskisuositus ulottaa koskemaan myös 1-3 vuosiluokkien oppilaita.

Koulu- tai kuntakohtaisesti voidaan harkita myös hybridi- tai etäkouluopetukseen siirtymistä rajoitetuksi ajanjaksoksi, jos oppilaitoksessa todetaan merkittäviä tartuntaryppäitä.

Muistutus hygieniasta harrastuksissa

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa ottaen huomioon terveysturvalliset käytännöt kuten käsihygienia, riittävät turvaetäisyydet ja suunenäsuojuksien käyttö.

Harrastustiloissa ja niiden pukuhuoneissa on huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä ja suunenäsuojuksen käytöstä. Tämä koskee sekä julkisia että yksityisiä harrastustiloja.

Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja terveyskeskusten vuodeosastoilla tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisiin vierailukäytäntöihin, riippumatta asukkaiden, potilaiden, henkilökunnan ja vierailijoiden rokotestatuksesta.

 

Lisätietoja: johtajaylilääkäri Mikko Pietilä mikko.pietila@tyks.fi tai puh. 050 515 0615 ja ylilääkäri Esa Rintala esa.rintala@tyks.fi tai puh. 040 583 5103.
Marttilan kunnan osalta kunnanjohtaja Carita Maisila, carita.maisila@marttila.fi tai p. 044 744 9110 ja rehtori Satu Virtanen, satu.virtanen@marttila, p. 044 484 9910