Marttilaa halkoo Paimionjoen lisäksi historiallinen Hämeen Härkätie, joka on yksi Suomen ensimmäisistä matkailuteistä ja tarjoaa monenlaista nähtävää ja koettavaa nykyäänkin. Perinnerakentamistapatumassa Härkätie-yhdistys on esittelemessä matkailutien nähtävyyksiä ja muuta tarjontaa. Etukäteen pääset tutustumaan tien kokonaisuuteen osoitteessa härkätie.com

Tuutulaulustakin tuttu Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia historiallisia teitä. Sen varhaisvaiheet ulottuvat kauas keskiajan taakse, aina 800-luvun viikinkiajalle. 160 kilometrin matkaa Turusta Hämeenlinnaan on aikanaan taitettu hevosilla tai jalan ja sen kautta sisämaahan on kuljetettu aseita, koruja, metallia sekä suolaa ja vastavuoroisesti rannikolle turkiksia sekä lääkkeenä käytettyä haustetta.

Nykypäivänä Hämeen Härkätie on valtakunnallinen matkailutie jonka varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri- ja luontokohteita, tapahtumia, muistomerkkejä ja virkistysalueita. Kaunista mutkittelevaa maisematietä kulkevat autoilijat, moottoripyöräilijät, pyöräilijät sekä pyhiinvaeltajat kävellen. Mutkitteleva tie ja sen rinnan kulkeva Paimionjoki tarjoavat mahtavat maisemat.

Kuva: Sini Tuomela