Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitalliset vieraslajit aiheuttavat vahinkoa luonnolle, terveydelle ja taloudelle, ja niiden vaikutukset tulevat kasvamaan ilmaston lämmetessä. Yleisimpiä haitallisia vieraslajeja: espanjansiruetana, minkki, komealupiini, kurtturuusu, jättipalsami, japanintatar, sahalinintatar ja jättiputkiryhmä.

Haitallisten vieraslajien pysäyttämiseksi tarvitsemme kaikkien panosta

Vieraslajien sijaintitieto on olennaisen tärkeää kustannustehokkaiden torjuntasuunnitelmien laatimisessa. Vieraslajihavaintojesi ilmoittaminen on helppoa uuden, älypuhelinkäyttöön suunnitellun lomakkeen avulla (vaatii kirjautumisen laji.fi-järjestelmään, https://laji.fi/save-observations).

Soolotalkoiden (https://vieraslajit.fi/info/i-4507) kasvit ovat jättipalsami, komealupiini ja kurtturuusu.

Kurtturuusun kasvatuskielto astui voimaan 1.6.2022. Tämän jälkeen kurtturuusua ei saa kasvattaa edes kotipuutarhassa, vaan olemassa olevat esiintymät on poistettava. Lisätietoa: https://vieraslajit.fi/info/i-5977

MUISTA! Kasvien kitkeminen vaatii aina maanomistajan luvan. Kasveja voi jokamiehenoikeuden perusteella kerätä, mutta kaivaminen ja kitkeminen muualta kuin omalta maalta ei ole sallittua ilman maanomistajan lupaa.

Lisää tietoa: https://vieraslajit.fi/

 

Terveisin Kosken Tl kunnan ympäristönsuojelu