Koronatilanne Varsinais-Suomessa edelleen huolestuttava

Trendi on laskusuunnassa, mutta ilmaantuvuus ja tapausmäärät laskevat poikkeuksellisen hitaasti.

– Olemme aikaisempien huippujen puolivälitasolla, eli luvut ovat vielä hyvin korkeita, sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala sanoo.

Tapauksia on edelleen runsaasti erityisesti rokottamattomien vieraskielisten keskuudessa. Myös sairaalahoitoon joutuneissa tämän ryhmän osuus korostuu edelleen.

Tuorein 14 vuorokauden ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä 126,6. Viikko sitten ilmaantuvuus oli 133. Positiivisten testien osuus on noussut ja on nyt melkein kuusi prosenttia.

– Korkea positiivisten testien osuus osoittaa, että testaus on hyvin kohdennettua, Rintala sanoo.

Varsinais-Suomi edellä muita etätyösuosituksen loppumisessa

Etätyösuositus loppuu Varsinais-Suomessa kaksi viikkoa ennen kansallista linjausta, eli 30.9.

– Emme usko tämän lisäävän tartuntoja olennaisesti, koska etätyötä nyt tekevillä aloilla on työpaikoilla yleensä hyvä mahdollisuus huolehtia turvallisesta työympäristöstä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Koronatauti leviää nyt eniten perheissä tai samassa taloudessa asuvilla, lähipiirissä ja työpaikoilla, jotka ovat muu kuin sosiaali- ja terveyshuollon alalla.

Älä luovu maskista!

Kun ihmiset palaavat työpaikoille on yhä tärkeämpää käyttää kasvomaskia.

Yhteiskunta avautuu yksi askel kerrallaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valmistelee omaa päivitystä kasvomaskisuositukseen ja sen jälkeen paikallinen koronakoordinaatioryhmä katsoo, onko tarpeen korjata myös Varsinais-Suomen kasvomaskisuositusta.

– Yhteiskunta avataan pikkuhiljaa poistamalla sellaisia rajoituksia, mistä ei enää todeta olevan hyötyä, Pietilä sanoo.

Paikallisten epidemiaryppäiden pohjalta voidaan tapauskohtaisesti joutua rajoittamaan vierailuja hoitolaitoksissa ja edellyttämään vierailijoiden maskin käyttöä.

Rokotuskattavuus hyvällä tasolla

Varsinaissuomalaisista yli 12-vuotiaista ensimmäisen rokotuksen on saanut jo yli 84 prosenttia ja toisen annoksen 68 prosenttia.

Kolmas tehosteannos voidaan nyt antaa niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen ja toisen annoksen alle kuuden viikon välillä siten, että toisesta rokoteannoksesta on kulunut yli kuusi kuukautta.

Kolmannet rokotukset on jo viime viikolla aloitettu henkilöille, joiden immuunipuolustus on merkittävästi heikentynyt ja joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut yli kaksi kuukautta.

Lisätietoja:
vsshp.fi/koronavirusepidemia