Jätehuolto

Marttilan kunta kuuluu Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan toiminta-alueeseen. Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta hoitaa 18 kunnan jätehuoltoviranomaisen lakisääteiset tehtävät. Lautakunta päättää mm. jätehuoltomääräyksistä ja jätetaksasta sekä seuraa jätehuollon järjestämistä alueellaan. Lautakunnan toimialueeseen kuuluvat kunnat ovat Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Lieto, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Turku ja Uusikaupunki.

Marttilan kunnan jätehuollosta vastaa 17 kunnan omistama Lounais-Suomen Jätehuolto Oy. Yhtiö huolehtii kuntien puolesta asukkaiden jätehuollon järjestämisestä ja jäteneuvonnasta. Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n päätoimipaikat sijaitsevat Turun Orikedolla ja Salon Korvenmäessä. Näiden lisäksi yhtiön hoidossa on 4 jätekeskusta ja 8 miehitettyä lajitteluasemaa, joissa on kattavat jätteiden vastaanottopalvelut.

Jätehuollon perusmaksu

Jäteastian tyhjennyksestä maksettavan jätemaksun lisäksi Marttilan alueella maksetaan jätehuollon perusmaksua.

Perusmaksua vastaan asukkaat saavat tuoda vaaralliset jätteet mantereella ja saaristossa kiertäviin keräyksiin sekä 12 kiinteään vastaanottopaikkaan. Lääkejätteet voi viedä apteekkeihin ilman erillistä maksua. Perusmaksutuloilla järjestetään jäteneuvontaa kouluilla, taloyhtiöissä ja tapahtumissa sekä tuotetaan jäteoppaita ja Huomiselle-asukaslehti, joka jaetaan kaikkiin koteihin. Perusmaksulla rahoitetaan myös LSJH:n kierrätyspisteitä sekä lajitteluasemien ja jätekeskusten ylläpitoa ja asiakaspalvelua. Näiden lisäksi perusmaksulla rahoitetaan kuntien yhteisen jätehuoltoviranomaisen toimintaa.

Lisää perusmaksusta: www.lsjh.fi/fi/hinnat/perusmaksu/

Kodin jätetyhjennykset

Marttilassa asukkaat tekevät kotitalouskohtaisen tyhjennyssopimuksen valitsemansa jätteenkuljettajan kanssa. Jätteenkuljettaja laskuttaa asiakastaan palvelusta oman hinnastonsa mukaan. Tarjousta kannattaa pyytää useammalta kuljetusyritykseltä.

Omalle kiinteistölle hankittavan jäteastian lisäksi on mahdollista sopia lähinaapureiden tai saman tien varrella asuvien kanssa yhteisen jäteastian, ns. kimppa-astian käytöstä.

Asiasta lisää Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilla: https://www.lsjh.fi/fi/kiinteiston-jatehuolto/pientalon-vapaa-ajan-asunnon-jatehuolto/marttila/

Kierrätys

Liedon Kisällikellari toimii kierrätyskeskuksena.

Kisällikellari ottaa maksutta vastaan kaikenlaista käyttökelpoista ja ehjää tavaraa, esimerkiksi huonekaluja, kodinkoneita, elektroniikkaa, taloustavaroita, leikkikaluja, astioita ym. – ei kuitenkaan vaatteita ja rakennustarvikkeita. Vastaavia tavaroita on myös myynnissä hyvin edullisesti Kisällikellarin myymälässä.

Hyötyjätteiden keräyspisteet

Marttilassa hyötyjätteiden Rinki-ekopisteistä vastaa pakkausten tuottajayhteisö Rinki Oy. Kierrätyspisteet sijaitsevat kirjaston (Härkätie 723) ja Martintalon (Metsäniityntie 9) pihalla. Tarkemmat tiedot allaolevasta linkistä.

Hyötyjätteiden keräyspisteet Marttilassa (www.kierratys.info)

Martintalon pihalla on myös UFF:n tekstiilien kierrätysastia, johon voi toimittaa itselle tarpeettomiksi käyneet puhtaat ja ehjät, edelleen käyttökuntoiset vaatteet, kengät, kodintekstiilit ja vaikka lasten pehmolelut. Lisätietoa ja ohjeita UFF:n sivuilta.

Koirankakkaroskis-kampanja

Marttilan kunta on liittynyt mukaan tukemaan Koirankakkaroskis-kampanjaa ja kannustaa kuntalaisia huolehtimaan ympäristöstä. Kunta on painattanut jäteastiaan kiinnitettäviä tarroja, joita voi noutaa kunnanvirastosta tai kirjastosta. Kampanjassa koirankakkaroskis-tarralla jäteastian omistaja ilmoittaa ohikulkeville koiranulkoiluttajille, että talon jäteastiaan saa pudottaa pussiin noukitut jätökset. Huom! Tarrat on tarkoitettu pientalojen omassa omistuksessa oleviin jäteastioihin eikä niitä voi liimata taloyhtiöiden jäteastioihin ilman hallituksen suostumusta.

Lisätietoa kampanjasta osoitteesta www.koirankakkaroskis.fi.

Kiinteistön lietehuolto ja omatoimisen käsittelyn ilmoitusvelvollisuus

Ympäristönsuojelu tiedottaa lietehuollosta ja omatoimisen käsittelyn ilmoitusvelvollisuudesta.

Lietehuoltotiedote

Kompostointi-ilmoitus

Onko kompostointi-ilmoitus vielä tekemättä?
Tee se mahdollisimman pian:

Keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista on jäteasetuksen (978/2021) mukaan tehtävä ilmoitus kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Ilmoitusvelvollisuus koskee sekä vakituista että vapaa-ajan asumista.

Ilmoitus tehdään ensisijaisesti sähköisessä asiointipalvelussa, joka löytyy Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n verkkosivuilta, osoitteesta  https://raportointi.lsjh.fi/sahas.jsp . Jätelautakunta on virallinen rekisterinpitäjä kompostointiin liittyen.

Mikäli sähköisen palvelun käyttäminen ei ole mahdollista, voi ilmoituksen tehdä tulostettavalla lomakkeella https://www.turku.fi/sites/default/files/atoms/files/kompostointi-ilmoitus_2022_11_23.pdf . Täytetyn lomakkeen voi toimittaa sähköpostilla osoitteeseen jatehuoltolautakunta@turku.fi tai postilla osoitteeseen Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, Turun kaupunki, PL 355, 20101 Turku.

Lisätietoa aiheesta löytyy LSJH:n kotisivuita www.lsjh.fi

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta

Turun kaupunki
Kaupunkiympäristön palvelualue
PL 355 (käyntiosoite: Puutarhakatu 1, 2. kerros)
20101 Turku
jatehuoltolautakunta@turku.fi

Lounais-Suomen jätehuolto

Palvelunumero 0200 47470
asiakaspalvelu@lsjh.fi

Auranmaan lajitteluasema,
Aurantie 518, Tarvasjoki

Pop up-lajitteluasema

Kodissa syntyy jätettä laidasta laitaan, eikä aina tiedä miten jätteet tulee lajitella, tai minne ne kuuluu toimittaa. Jätteiden ABC on silloin oikea ja nopea apuväline. Lue lisää:

Jätteiden abc

Vaaralliset jätteet

Vaarallinen jäte on jätettä, joka voi aiheuttaa vaaraa sekä ihmisille että ympäristölle. Lue lisää:

Vaaralliset jätteet

Marttilan Apteekki, os. Kirkkotie 2, ottaa vastaan vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet.

Paristot ja pienet akut voi palauttaa niitä myyviin liikkeisiin.