Palaa tapahtuman pääsivulle

Herneen tila tunnetaan Hirvaksen kylässä 1500-luvulta lähtien. 1700-luvulla siitä erotettiin Yliherne, jolloin Herneen tilaa alettiin kutsua Aliherneen tilaksi. Tilan talo sijaitsi vuoteen 1827 asti Hirvaksen kylän kyläkeskuksessa Paimionjoen töyräällä. Silloin Hirvaksen kylä paloi saman vuonna kuin Turkukin ja sen jälkeen kylän talot siirtyivät Härkätien varteen. Nykyään vanhan kyläkeskuksen lähellä on vain Aliherneen vanha puimalato. 1939 entisen kyläkeskuksen paikalle rakennettiin tie ja silta Maunulaan. Vuonna 2000 silta ja tie hylättiin ja maunulalaiset alkoivat käyttää Simalan siltaa. Lopulta vuonna 2010 sillan toinen arkku kaatui ja silta piti purkaa. Toinen arkku kaatui heinäkuussa 2022. Nykyään sillan kohdalla on jäljellä vain rauniot ja vene, jolla voi kesäaikaan tarvittaessa ylittää joen Härkätien puolelta toisella puolella käyntiä varten.

Aliherneen vanha hirsinen asuinrakennus on rakennettu vuonna 1884 ja se oli asuinkäytössä vuoteen 1966 asti, jolloin uusi asuinrakennuksemme valmistui. Sen jälkeen ”vanha puoli” oli ensin osittain viljavarastona, joka 1990-luvulla korjattiin jälleen kesäasumiseen sopivaksi. Sinne on kerätty vanhoja tarve-esineitä ja äitini Irja-Yli-Mattilan käsitöitä ja pukuja. Pihapiirissä on myös 1958-1962 rakennettu navetta- ja varastorakennus ja puutarha.

Aliherneen pihalta on yhteys myös Hirvasojan luontopolulle, Maunulan entisen sillan raunioille ja Markulankoskelle. Hirvaksen vanha kyläkeskus sijaitsi Härkätien ja Maunulan sillan välissä Paimionjoen törmällä ja se paloi samana vuonna kuin Turku 1827. Kyläkeskuksesta lähti kyläläisten yhteiselle maalle tehty Hirvaksentie Härkätien ja Hirvasojan yli pohjoiseen. Nykyään sitä pitkin pääsee Hirvasojan luontopolulle ja Hirvasojan myllyn raunioille.

Aliherne. Kuva: Tapani Yli-Mattilan kotialbumi.

Aliherne. Kuva: Tapani Yli-Mattilan kotialbumi.